• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://tr-tr.facebook.com/tibbibitkileridogrukullanmarehberi
  • https://twitter.com/bitkisandigi


ZENCEFİL YETİŞTİRİCİLİĞİ
Zencefil baharat ve şifa amaçlı hepimizin mutfaklarında baş köşede yer alır.



Bundan birkaç yıl önce aramızdan ayrılan Prof.Dr. Asuman Efe hocamız Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesinde zencefili yetiştirdiğimizi duyunca nasıl yetiştirebiliriz? diye sormuştu. 19 Ocak 2010 tarihli e-posta cevabımda aşağıdaki bilgileri paylaşmıştım. Birkaç ay sonra da elim bir kaza sonrası hocamız aramızdan ayrıldı ne yazık ki. Mekanı cennet olsun. Asuman Efe hocamızla yüzyüze olmasa da bu vesile ile irtibat kurmuş olmanın buruk sevincini yaşadım sonrasında. 


Zencefil yetiştiriciliği üzerine çok soru aldığım ve bir arkadaşımın Hindistan ziyaretinde aldığı zencefili nasıl yetiştireceğini sorması üzerine o zamanlar derlediğim özet bilgileri siz değerli okurlarımla da paylaşmak istedim.
 
Toprak isteği: Humusça zengin, drenajı iyi olan gevşek yapılı topraklarda iyi gelişir. Toprak nötr ve alkali arasında olabilir.
İklim isteği: Güneşte veya kısmen gölgelik bir alanda verimli gelişir. Minimum sıcaklık 10
Su isteği: Su isteği fazladır. Nem oranının yüksek tutulmasında fayda var.
 



Rizomlarından kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Rizomlar ilkbaharda veya şubat ortalarında dikilir. Bazı marketlerde taze olarak satılan rizomlardan,  kök oluşabilecek tümsek yapı oluşmuş kısımlar 5 cm kesilir, 20 cm derine dikilir. Saksıda dikilecekse rahat rizom gelişimi için saksı çapının en az 40 cm olması gerekir.
 
Ülkemiz şartlarında yetiştirebilmek için tropik ortamın sağlandığı bir sera olması zaruridir. Nem için seraya küçük su göletleri veya hazuları yapılması yeteri olur. Yaz aylarında serada gölgelendirme yapılması yararlı olur.
 
 Optimum rizom üretimi için 10 aylık bir gelişim dönemine ihtiyaç duyar. En eski sürgünler (2 yıllık sürgünler) yeni filizler oluştuğunda hasat edilebilir.
 
Bakteriyel solgunluk (bacterial wilt) en yaygın görülen hastalıktır. Zararlı olarak da genelde kırmızı örümcek zararı sayılabilir.

Ev ortamında yetiştirmeyi düşünüyorsanız güneye bakan kapalı balkonlarınızda kuytu ve nemli bir ortam oluşturmanızda fayda var.

Şifa ola,

Nazım Tanrıkulu
23.09.2013






Yararlanılan Kaynaklar
 
Kitaplar:
- Deni Boown. Encyclopedia of Herbs & Their Uses. DK, 2002, London
- Ben - Eric van Wyk. Food Plants of The World. Timber Press, 2006
 
Web Siteleri:
 
 
 
 
 
Zencefil bakteriyel solgunlukluğu ile ilgili şurayı ziyaret edebilirsiniz:

http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/SCM-8.pdf 

  
63621 kez okundu

Yorumlar

tesekkur     26/04/2015 12:52

Teşekkürler bilgi için.
Misafir -

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam41
Toplam Ziyaret668515