• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://tr-tr.facebook.com/tibbibitkileridogrukullanmarehberi
  • https://twitter.com/bitkisandigi


Anasayfa

Mürver (Sambucus sp.), hanımeligiller (Caprifoliaceae ) ailesindendir. Ülkemizde mürver, kara mürver, melesir, mındar ağ, mindiraç, patlak, patlangaç, patlangıç, patlangoz, telligelin, sultanotu, yivdim, şahmelekotu, patlankuç, patlavuç, patlayak, şişni, yalangoz, yalankoz isimleriyle de bilinir. Latince adı olan Sambucus, Yunanca flüt anlamındaki “sambuke” kelimesinden gelmektedir. Etnobotanik derleme çalışmalarımızda mürver bitkisinin gövdesinin içinin boş olması sebebiyle üflemeli çalgı olarak kullanıldığını kaydetmiştik.
31.01.2014
Anadolu florası tıbbi bitkilerimiz açısından oldukça cömert. Bilhassa uçucu yağ bitkileri açısından oldukça bereketli bir coğrafyada yaşıyoruz. Ancak Anadolu bitkilerinin bir çoğunu öz yağlarını ithal ediyoruz. Sonra da dışarıdan gelen yağları, tağşiş denilen bir hile çoğaltma yoluna gidiyorlar. İşe baştan haramla başlanıyor.
24.10.2013
Bitkileri temiz bölgelerden toplamalıyız. Otoyollara yakın yerlerden toplama yapılmamalı, yapılacaksa da en az 200 m uzaklıktaki yerlerden toplanmalıdır. Bazı bitkiler zararlı maddeleri hemen emip bünyelerine alırlar. Özellikle kekik, adaçayı, sater gibi ballıbabagiller ailesindeki bitkileri toplarken bu durumu aklımıza getirmemiz gerekir..
02.10.2013
Çok sorulan bir soruydu. Zencefili nasıl yetiştirebileceğimize dair özet bilgileri bu kısa yazımızda paylaşıyoruz. Zencefili nasıl yetiştiririz, zencefilin hastalıkları nelerdir?
23.09.2013
Biraz düşünürsek Hıdırellez zamanının ekolojik ve yaşamsal döngüde de önemli bir yeri olduğunu görürüz. Baharın bittiği yazın başladığı, çiçeklerin meyveye durduğu, fidelerin dikilip boylanmaya başladığı zamandır.
06.05.2013
Anadolu’da yabani olarak yetişen birçok meyve yeni yeni keşfedilmeye başlanan şifa kaynakları. Hatta bazılarını Anadolu’da yetiştiğini bilmeden ithal yoluna gidiyor ülkemiz. Bu bitkileri yanı başımızda yetiştirmek hem ülkesel zenginliğimize sahip çıkmak hem de şifalarından yararlanmak bakımından çok önemli.
31.01.2013
 5 
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam56
Toplam Ziyaret656733