• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://tr-tr.facebook.com/tibbibitkileridogrukullanmarehberi
  • https://twitter.com/bitkisandigi


Engerekotu Yağı Güçlü Bir Antioksidan

Engerek otu yağı

İTÜ  Kimya - Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Sena Bilgiç, Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk yönetiminde yürüttüğü yüksek lisans tez çalışmasında, engerek otu tohum yağı ve zeytinyağı kullanarak “dünyada ilk kez” omega-3 ve omega-6 yağ asitlerince zenginleştirilmiş fonksiyonel özellikte yeni bir yapılandırılmış yağ üretti.

İTÜ Kimya - Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Sena Bilgiç, Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk yönetiminde yürüttüğü yüksek lisans tez çalışmasında, engerek otu tohum yağı ve zeytinyağı kullanarak “dünyada ilk kez” omega-3 ve omega-6 yağ asitlerince zenginleştirilmiş fonksiyonel özellikte yeni bir yapılandırılmış yağ üretti.

İTÜ'nün yazılı açıklamasına göre, iki akademisyenin konuyla ilgili makalesi, Journal of the American Oil Chemists' Society dergisinde yayımlandı.

Yeni ürün genetiği değiştirilmiş bir ürün değil, “enzimatik interestertifikasyon” denilen doğal bir süreç sonucu elde edildi.

Elde edilen yapılandırılmış yağın içerisinde yüzde 25 oranında omega-3 yağ asidi bulunuyor. Bu yağdan günde 2 gram tüketildiğinde günlük tavsiye edilen omega-3 miktarı (500 mg) karşılanabilecek.

Yeni üretilen yağ, yemeklik sıvı yağ olarak tüketilebileceği gibi salata sosu, mayonez, margarin, bebek maması formülasyonları gibi çok çeşitli gıda gruplarında kullanabilecek.

Cilt kırışıklıklarını azaltıyor

Engerek otu, Türkiye'de orman altları, buğday, nohut, tek yıllık yem bitkileri ve ayçiçeği tarlalarında doğal olarak yetişiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Kırklareli, Edirne, İstanbul, Bursa, Bolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Erzurum, Çorum ve Ankara'da oldukça yaygın bulunuyor.

Engerek otu yurt dışında tohum yağı, ilaç sanayinde egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde ve diğer bazı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde, kozmetik ve kişisel bakım sanayinde kullanılıyor. Çalışmalarda engerek otu tohum yağının cilt kırışıklıklarını azalttığı, cildi güneş ışığının zararlı etkilerinden koruduğu ve nemlendirdiği tespit edildi.

13.01.2014


Yorumlar - Yorum Yaz


Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret333135